miercuri, 4 decembrie 2013

Invatam din istorie: practici frauduloase patentate si promovate de medici

Pornind de la equivocul indicatiei de fluorizare a apei potabile si atitudinea la nivel mondial fata de acest abuz al administratiei, la care autoritatile sanitare isi dau tacit acordul, discutam zilele trecute cu o colega despre diferite practici frauduloase patentate si promovate de medici - da, aceiasi care au depus juramantul lui Hipocrate - de-a lungul timpului prin intreaga lume.


 Au existat si exista inca numeroase astfel de practici folosite pe larg, care au mai mult sau mai putin efectul pretins, dar despre care nu stim daca sau cum functioneaza realmente (drept e ca asemenea situatii se intalnesc si in medicina alopata, dar.. despre acestea nu vorbim...), unele din aceste practici avand poate un sambure de adevar, altele o geneza mistica, altele doar credinta nestramutata a autorului pe care a reusit sa o transmita si altora, unele avand la baza vechi teorii si filosofii "resuscitate", altele doar idei "reciclate":

  • "tratamentul" cu electricitate al virozelor si cancerului, 
  • si "tratamentul" roentgen (radioterapia cu raze X) al cancerului in anumite cazuri
  • Acupunctura si Reflexoterapie la domiciliu.ro
  • Homeopatia (care sa fim seriosi, pentru ca functioneaza si o folosim, putem doar banui ca exista ceva real in ea, dar dpdv al stiintei de pana acum ea poate fi doar o fantezie)
  • sangerarea venoasa periferica
  • etc.


Un dispozitiv destul de interesant este si Oxydonorul Victoria - dispozitiv medical vintage, care... efectiv nu face nimic.

Oxydonorul Victoria a fost inventat de Dr. Hercules Sanche din Detroit (despre care totusi nu se stie daca era absolvent de medicina) și patentat în 24 iunie 1890. Un instrument aspectuos, dar un remarcabil caz de sarlatanie medicala. Epoca victoriana a avut mai multe astfel de dispozitive care pretindeau a vindeca aproape orice te-ai putea gândi. Dar în realitate aparatul nu facea absolut nimic, doar o glezna umeda.


Autorul inventiei pretindea ca acest dispozitiv poate fi folosit: "Pentru a vindeca orice formă a bolii repede, intangibil, plăcut, fără greșeală, în timpul somnului sau în timp ce esti treaz și incarca organismul uman în toate condițiile cu o animatie nemaintalnită inainte, dacă e folosit în boli debilitante sau în oboseala și în toate problemele fizice și mentale."

Ceva similar cu "Pai daca prind purecele, de ce sa-i mai dau pastila, nu-l pot omora direct?! Apoi si-asa-i bine, si-asa-i bine.."

"Utilizatorul va plasa tubul de metal central într-un borcan de apă cu gheață și apoi va atașa discul de contact pe o glezna sau zona de jos a piciorului. Cu cat este mai rece apa, cu atât mai bine se face vindecarea."


Oxydonorul Victoria are o carcasă metalică exterioară bogat gravata, legate de un cordon conductiv, o cataramă și un disc de contact, precum și un manual de instrucțiuni uluitor de 114 pagini.

Acest dispozitiv nu ar putea face nimic din punct de vedere medical, dar e un breloc frumos.

Riscul inerent este desigur acela de a cataloga gresit ca fiind fantezii anumite "terapii" pe care deocamdata nu le intelegem. Astfel, cercetarea si intelegerea anumitor mecanisme care acum ne scapa (stiinta a recunoscut in cele din urma ca nu stie hiar totul si ca nu stii ca nu stii ceea ce nu stii) va intarzia pana cand le va veni timpul.

"E pur si muove."

Dr Daniel Ganea,
Cardiologie
Medicina de familie
Ecografie la domiciliu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu