Exista si in aceasta situatie, asa cum a inchipuiti, o serie de mecanisme si fenomene iplicate in persistenta durerii refractara la tratament.
Ce este Terapia Durerii?
Intai sa vedem cat de frecventa este aceasta problema a durerii cronice: prevalenta pacientilor cu suferinta cronică dureroasa este de 20% în Europa si de 26% în SUA, fata de 6% in cazul bolilor coronariene, considerata afectiunea cu prevalenta maxima. O treime dintre pacienţii cu vârste între 45-65 de ani acuză durere cronică cu durată mai mare de un an, majoritatea ajungand sa o considere parte din viata lor. Dar menirea noastra ca medici este sa alinam durerea, indiferent de cauza ei, preferabil mergand direct la sursa atunci cand o cunoastem si cand avem aceasta optiune.In situatiile pacientul este practic vindecat din punct de vedere medical, când orice cauză organică de boală este tratată, vindecată şi totuşi durerea invalidanta perssista, cu un grad de suferinţă profund, zi si noapte, luni si ani de zile, fara sa aiba un raspuns corespunzator la tratamentele antalgice clasice.
Notiunea si ulterior disciplina de Terapie a Durerii a apărut în urmă cu aproximativ 20 de ani, tocmai pentru că oamenii au ajuns la concluzia ca exista alternativa, si tine de noi sa cautam si sa gasim solutia la orice problema ni se pune inainte, indiferent cat de lipsita de speranta ar putea parea situatia la un moment dat.
Terapia durerii se ocupa in mod special de tratamentul suplimentar al bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută şi care au ca rezultat o afectare severă in timp a calităţii vieţii pacientului. Si cand boala de fond este ameliorata ai orice factor reversibil este tratat, cand patologia s-a vindecat dar durerea persista, atunci un specialist in Terapia Durerii poate readuce speranţa. Pentru ca de ceea ce nu cunosti iti este teama, firesc.
Si totusi…. ce mai tratam dupa ce omul s-a vindecat, si cum?
Aproximatv 60-70% dintre pacienţi prezintă dureri axiale cauzate de afectiuni osteoarticulare de tip hernii cervicale, toracale, lombare, dureri sacroiliace de cauză mecanică, sindrom de articulaţii mici faţetare sau sindrom discogen. Restul reprezinta pacienti cu durere neuropată tip Complex Regional pain Syndrom – fosta Distrofie simpatică reflexă – nevralgie postherpetică, durere fantomă post-amputare, fasceită plantară, durere nevralgică post-toracotomie sau post-traumatica, durere postavulsii de plex, durere pelvină si abdominală cronica – prostatita cronica, cistita, durere interstitiala, postchirurgicala, postiradiere, neoplazică etc., durerea din pancreatita cronica - angina pectorala, care nu s-a rezolvat printr-un tratament coronarian invaziv (stent) eficient.O categorie aparte sunt pacientii neurologici cu cefalee de origine cervicala, durere orofaciala tip nevralgie de trigemen (considerata si astazi standardul in durere, avand cea mai mare intensitate), pentru care terapia durerii ofera solutii cu rezultate uimitoare, care practic redau omului libertatea rapita de boala.
Ce anume facem in Terapia durerii?
Prin colaborarea cu medicii de familie, după tratamentul patologiei asociate spre a rezolva in prealabil orice cauza organica, partea critica a specialităţii noastre este diagnosticarea cauzei persistentei durerii. Prin blocuri ghidate, infiltraţiile cu anestezic au valoare unică, pentru că în mod obiectiv determină cauza durerii cronice – de multe ori foarte greu de explicat ca etiologie – prin dispariţia temporara a durerii după procedură. Stim ca, daca blocam nervul sau plexul tintit si simptomele cedeaza, acolo este conflictul principal. Apoi, in functie de etiologie, tratamentul se face fie cu cristale de steroizi, ablaţii cu alcool, radiofrecventa sau tratament neuromodulator cu radiofrecventa sau stimulatoare centrale. Tratamentul medicamentos oral complementar nu este de neglijat si poate fi ajustat pentru rezultate surprinzătoare cu efecte secundare minime.Terapia Durerii este rezultatul lucrului medicilor in echipa, in mod frecvent cu medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi si, nu în ultimul rând, medici de recuperare medicală si kinetofizioterapeuti.
Disciplina de Terapia Durerii este o specialitate complementară intr-o echipa medicala complexa si trebuie sa trateze pacientul in intregime, considerand intregul istoric patologic al acestuia. Abordarea sistematică a cauzelor posibile ale durerii persistente si eliminarea lor prin procedee diagnostice etapizate are ca scop aflarea cauzei, de multe ori surprinzatoare si la un tratament incununat de succes pentru pacient.
Cu speranta ca am adus putina lumina asupra acestei stiinte noi, incurajez pacientii sa caute solutii la problemele lor medicale, chiar daca uneori suportul din partea noastra a specialistilor se lasa asteptat. Sau poate mai degraba in ciuda acestui fapt.
Poveste de succes in terapia durerii
Am scris acest articol dupa ce o pacienta de-a mea cu durere cronica, tratata si de mine si de mai multi colegi de diferite specialitati pomenite mai sus, a avut o evolutie surprinzator de buna dupa ce a facut cu ajutorul unui medic specialist in terapia durerii (sunt mai rari pe la noi) un astfel de protocol. Nu pot decat sa o felicit (mai precis pe sotul ei care a cautat cu o incapatanare demna de dat exemplu) ca a refuzat sa creada ca nu exista solutii, asa cum eronat i-am da de inteles atunci cand antalgicele si antiinflamatoarele administrate local si pe cale generala nu au dat rezultatele asteptate.Cu respect,
Dr Daniel Ganea
Consultatii medicale la domiciliu
Ecografie la domiciliu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu